Pályázatok

Kedvezményezett neve: RougeVet Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Az újszülött borjak ellenanyag-ellátottságát direkt ellenanyag kimutatással ellenőrző rendszer felállítása
A támogatás összege: 199.858.579, – Ft
A támogatás mértéke: 78,38%

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt végeredménye egy komplex állatorvosi szolgáltatás, amely a borjak ellenanyagainak direkt meghatározásával előrejelző rendszert alakít ki, gazdaságspecifikusan. A projektünk jelenleg TRL 4 szinten áll.

Jelenleg egy kis skálán működő prototípus és előzetes mérési adatok állnak rendelkezésre, ezek alapján a projekttel képessé válnánk a TRL 9-es szint elérésére a kereskedelmi rendszer kialakításával. A projekt a nagyüzemi borjúnevelés gazdaságosságát javító szolgáltatást kíván létrehozni.

A projekt eredményeképpen létrejön egy olyan, kereskedelmileg értékesíthető szolgáltatás, amely elemzi a borjúegészségügy egyes problémáit és javaslatot tesz a kiküszöbölésükre. Mivel jelenleg Magyarországon az ellenanyagoknak csak az indirekt meghatározása elterjedt, a direkt meghatározás bevezetése és a kapcsolt szolgáltatás kidolgozása potenciális a hazai piac egészén értékesíthető. A szomszédos országok és az Európai Unió teljes területe partnerként szerepelhet.

A projekt részeredménye lesz egyrészt a kísérleti fejlesztés gazdaságaiban a borjak immunellátottságának pontos felmérése. Képessé válunk a borjak saját, endogén immunglobulin-képzésének megindulásának a meghatározására. A projekt újdonságtartalmát elsősorban az immunglobulinok direkt mérése adja, valamint, hogy az élet első heteiben az eddig alkalmazott egy méréshez képest több mérést tervezünk véghez vinni. A létrejövő szolgáltatásban meghatározzuk, hány mérés optimális az immunglobulin-ellátottság meghatározására.

A projekt megvalósulását az elmúlt években a vezető kutató által végzett kutatási háttér biztosítja. 2013-ban már egy hazai tehenészetben az immunglobulinok indirekt mérésével végeztek méréseket. A szolgáltatás kifejlesztése révén minél több tehenészeti telepen vezetjük be az immunglobulinok mérését felhasználó szolgáltatásunkat, a folyamatos monitoring megteremti a lehetőségét a pályázati finanszírozás elhagyásának.

A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.
Projekt azonosító száma: 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV-2022-00046