Állattartási technológiákat ellenőrző vizsgálatok

Az állattartás technológiai elemei, az istállók, a takarmány- és ivóvízellátás, a fejőberendezések, alapvetően meghatározzák, hogy egy állat a genetikai képességeinek megfelelően tudjon tejet, húst, szőrt, stb. termelni. Állatorvosként bár jelentős számú gépészeti és mérnöki tudást kell elsajátítani az évek alatt, mégis az ellenőrzési mechanizmusokat biológiai minták vizsgálatával végezzük. Különös terület a tejelő szarvasmarhatartás: a tápanyagokkal történő ellátottságot az ún. metabolikus profilvizsgálattal lehet ellenőrizni, elsősorban a fehérje-, a szénhidrát-, a makroelemháztartás, valamint egyes vitaminok és antioxidánsok tekintetében.

A mért paraméterek az évtizedek alatt a kutatási eredmények tekintetében jelentősen változhatnak, ill. hangsúlyeltolódást lehet tapasztalni: tejelő tehenek májműködésének vizsgálatát állományszinten ma teljesen másképpen végezzük, mint akár egy évtizede. Saját laboratóriumunkban most már is több, mint 10 éve végzünk egyedi és állományszinten is az egyes szervek ill. a szervezet egészének működésével kapcsolatos vizsgálatokat. Rendszeres partnereink között tudhatjuk az ország legnagyobb szarvasmarhatartó tehenészeteit, az azokban dolgozó állatorvos-kollégákat és agrárszakembereket. 

A technológiai elemek hatékonyságának vizsgálata az utóbbi években egy másik hangsúlyt is kapott: az állatok jóllétével és komfortérzetével kapcsolatos vizsgálatok száma ugrásszerűen megnőtt. Az ún. precíziós állattenyésztés (Precision Livestock Farming) az informatika tudományát kapcsolja össze az agrárium adottságaival. Egyre gyakrabban kell találkoznunk szoftverfejlesztő cégek mérnökeivel, akikkel közösen az állatok normális és kóros viselkedésmintáit kell lefordítanunk a számítógépek nyelvére illetve az alkalmazott technológiai berendezések (pl. fejőrobot) alkalmazása olyan nagymennyiségű adatot szolgáltat, ahol informatikusok tudnak segíteni a megfelelő algoritmusok kidolgozásában.